T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - Fatih Atatürk Çağdaş Yaşam Çok Programlı Anadolu Lisesi

Makine Teknolojisi Alanı

Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı

Makine Ressamlığı Bölümü ve Amaçları

Teknik resim, merkezi Cenevre de olan ISO Standartlar Komitesi tarafından hazırlanan uluslararası kurallar zincirinden oluşmaktadır. Bu nedenle teknik resim, Teknik elemanlar arasında konuşulan uluslararası ortak konuşma ve anlaşma lisanına teknik resim denir şeklinde tanımlanır. Teknik resmin en önemli özelliği, resmi yapanla imalatı yapan kişiler arasında buluşma zorunluluğunu

ortadan kaldırmasıdır. 
        

Bu nedenle, yapılacak olan makinenin veya elemanının hatasız olarak ve istenilen nitelikte yapılabilmesi için, teknik resmi çizen veya çizdiren ile bu resme göre işi

yapacak olan teknisyenin teknik resmi en üst düzeyde bilmeleri gerekir. 
      

Bir cismin biçimini tasvir etmenin tabii ve en basit metodu resimdir. Yazılı ve sözlü bir lisanla, yapılacak bir makine veya inşaat hakkında pek basit özelliklerden başka bir bilgi verilemez. Bunlar için hazırlanmış resim olmadıkça yazılı bilginin

kıymeti yoktur. 
   

Bir mühendisin tasarladığı bir makine parçasını ifade etmek ve onu gerçekleştirmek istediğinde, başvuracağı tek vasıta teknik resimdir. Bir parçanın yapımını tasarlayan mühendis ile, bunu atölyede imâl edecek teknisyenler arasında ortak, kesin bir anlaşma aracının bulunması şarttır. Bu araç da teknik resimdir. 
   

Teknik resim, insanoğlunun makine yapımına başladığı zamanlarda çizilmeye başlanmış ve onunla birlikte gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Genel anlamıyla, insanın düşüncesinde yarattığı konuları ve gördüğü cisimleri kağıt üzerine aktarması

işlemine teknik resim çizmek denir. 
    

Teknik resim, endüstride ürünlerin elde edilebilmesi için gerekli "Etüd", "Tanım", "İmalat" ve "Pazarlama" faaliyetlerinin bütün evrelerinde çeşitli şekillerde işe girer. Bu bakımdan söz konusu prosedürlerin temel unsurudur. 

Teknik Resmin Tarihçesi

 

Teknik resmin tarihçesi çok eskidir. M.Ö. 30 senesinde VITRUVÜUS, mimarlık hakkında yazmış olduğu kitabında izdüşüm resimlerini tercih etmiştir. Fakat bu tip resim 15. Asrın ilk yarısına kadar geliştirilememiş, ancak bundan sonra İtalyan mimarlarından BRUNELLESCHÜ, ALBERTI ve diğerleri tarafından biraz daha geliştirilmiştir. 
   

         18. asrın sonlarına doğru GASPARD MONGE isimli Fransız Matematikçisi, cismi birbirine dik iki izdüşüm düzlemi arasında tasarlayarak cismin üç boyutunu resim üzerinde göstermeye muvaffak olmuş ve bu metot teknik resmin temelini teşkil etmiştir. Bugün teknik resimde MONGE IŞDÜŞÜM METODU kullanılmaktadır.

Eski ve Yeni Teknik Resim Çizim Araç ve Gereçleri

           Bugüne kadar makine teknik resmi çiziminde kullanılan çizim araçları çizim masası, pergel, gönye, cetvel, kurşun ve mürekkepli kalemler v.b. olmuştur. Son yıllarda alışılagelmiş çizim aletleri de artık bilgisayarlarla yer değiştirmiştir. Bilgisayarların gelişimi ve yazılımların da geliştirilmesi ile birlikte CAD (Bilgisayar Destekli Çizim) sistemlerinde birçok değişiklikler yapılmıştır. Artık bilgisayarlar, hem konstrüksiyon ve hem de imalat işlemlerinde geniş ölçüde kullanılmaya başlanmıştır. Son derece komplike parçaların resimleri artık bilgisayar yardımıyla kolay bir şekilde çizilebilmektedir. 

Bilgisayar ile çizimde, CAD sisteminde belirli bir eğitimden sonra ,klasik çizim şekline göre daha kolay bir şekilde çizimler oluşturulabilir, düzeltilebilir, saklanabilir ve çoğaltılabilir. Ayrıca CAD sisteminin imalat tekniğinde nümerik kontrollü takım tezgahlarında ve robot teknolojisi gibi alanlarda birleşik bir sistem oluşturularak kullanım sahası geliştirilmiştir.

 

Sonuç

Teknik resim tasarlama ve çizme sanatıdır. Teknik resmin en belirgin özelliği, teknik elemanlar arasında kullanılan, standart hale getirilmiş, uluslararası ortak bir dil olmasıdır. Teknik resim ancak bu konudaki çeşitli prensip ve metotları öğrenmiş kimseler tarafından okunabilir. Bu bakımdan, teknik resim her ülkede aynı esaslar içerisinde okutulur ve öğretilir.

 

MAKİNA TEKNOLOJİSİ ALANININ ALTINDA YER ALAN DALLAR (MESLEKLER)


-Bilgisayar Destekli Makine İmalatı
-Endüstriyel Kalıpçılık
-Makine Bakım ve Onarımı
-Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
-Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
-Mermer İşleme Dalları

         Okulumuzda Makine teknolojileri alanında makinecilik eğitimi bir dalda verilebilmektedir.


 - Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı

BÖLÜMÜMÜZÜN MEVCUT FİZİKSEL DURUMU


BİLGİSAYAR LABORATUVARI:

20 + 1 Bilgisayar

1 Adet Projeksiyon

 

ÇİZİM ATÖLYESİ 1:

30 Adet Çizim Masası

1 Adet Bilgisayar

1 Adet Projeksiyon

 

ÇİZİM ATÖLYESİ 2:

30 Adet Çizim Masası

1 Adet Bilgisayar

1 Adet Projeksiyon

 

TEMEL İMALAT ATÖLYESİ:

1 Adet Torna tezgahı

1 Adet Frezee tezgahı

1 Adet Şerit testere tezgahı

1 Adet Kompresor

1 Adet Matkap

1 Adet Alet bileme zımpara taşı

1 Adet Kaynak Makinesi

30 Adet mengene

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Makine Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Meslekî ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız geçiş için başvurabilir ve gerekli koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

 

·         Makine Resim-Konstrüksiyon,

·         Makine,

·         Endüstriyel Kalıpçılık,

·         Hasat Sonrası Teknolojisi,

·         Makineyağları ve Yağlama Teknolojisi,

·         Mekatronik,

·         Tarım Alet ve Makineleri,

·         Otomotiv,

·         Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği,

·         Sondajcılık,

·         Metalürji Malzeme,

·         Gemi Makineleri,

·         Metalografi ve Malzeme Muayenesi,

·         Termik Santral Makineleri,

·         Termik Santrallerde Enerji Üretimi,

·         Raylı Sistemler Makine Teknolojisi,

 

 

Ayrıca meslek liselerinin makine teknolojisi alanından mezun olanlar; ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları durumunda sayısal puan türüne göre aşağıdaki 4 yıllık (lisans) eğitim programlarına ek puan alarak diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

 

 

·         Talaşlı Üretim Öğretmenliği

·         Kalıpçılık Öğretmenliği

·         Mekatronik Öğretmenliği

·         Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği

·         Makine Resim ve Konstrüksiyon Öğretmenliği

·         Otomotiv Öğretmenliği

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.12.2013 - Güncelleme: 05.04.2024 11:44 - Görüntülenme: 8168
  Beğen | 3  kişi beğendi