Pazarlama ve Perakende Alanı

Dal: Sigortacılık Dalı

04-05-2020

Sigortacılık Dalı

Sigortacı; mal, can ve diğer sigorta edilebilir riskleri belirleyip sigorta poliçesi üreten, hasar takip işlemleri yapabilen, sorumlu nitelikli kişidir.

Görevleri

• İş organizasyonu yapmak.
  • Gelen başvuruları teslim almak.
  • Başvuruları bilgisayara aktarmak.
  • Teklif hazırlayarak müşteriye sunmak.
  • Müşteriyle teklif konusunda karşılıklı görüşmek.
  • Poliçeyi müşterinin isteği doğrultusunda hazırlamak.
  • Ofiste yapılan poliçeleri incelemek.
  • Ödemelerin yapılıp yapılmadığını kontrol etmek.
  • Bölgeden gelen bilgilerle kendi bilgilerini karşılaştırmak.
  • Uyuşmazlıkları bölgeye bildirmek.
  • Yapılacak sigorta konusunda müşteriye bilgi vermek.
  • Satış öncesi hazırlık işlemlerini yapmak.
  • Satış işlemlerini yapmak.
  • Satış sonrası işlemleri yürütmek.
  • Poliçenin parasını sigortalıdan tahsil etmek.
  • Yapılan tahsilattan devlet kesintilerini ödemek.
  • Acentenin komisyonunu tahsilâtın içinden almak.
  • Kalan parayı şirkete ödemek.
  • Hasar ihbarını almak.
  • Sigortalıyı hasarla ilgili olarak yönlendirmek.
  • Sigorta şirketine ihbarı iletmek.
  • Tahsilatı kontrol etmek.
  • Sigorta şirketinden eksperin atanmasını sağlamak.
  • Sigortalının hasarla ilgili gerekli evrakların hazırlanıp ekspere ulaşmasının takip etmek.
  • Eksperin hasarla ilgili raporunu yazıp sigorta şirketine ulaştırılmasını sağlamak.
  • Hasarın ödenmesini takip etmek.
  • Mesleki gelişim ile ilgili faaliyetleri yürütmek.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Bu mesleklerde çalışan kişiler  işletmenin faaliyet gösterdiği çeşitli bölgelerde bulunan ofislerde sabit, açık mekânlarda aktif olarak çalışabiliyorlar. Çalışma ortamında sürekli insanlarla diyalog hâlinde olacaklarından, insan sevgisi, diyalog, hoşgörü ve sabırlı olmak gibi kişilik özelliklerine sahip olunması gerekir, ayrıca bilgisayar, telefon gibi araçları kullanabilmelidirler.

İş Bulma İmkanları

Yaklaşık 17 bin çalışana sahip ve ara elemanlarla 55 bin kişiye iş fırsatı sunan sigorta sektörü çalışanlarına farklı kariyer olanakları sunarak diğer sektörlerin önüne geçiyor. Eğitimli personelin rahat iş bulduğu sektör, çalışanlarına hızlı yükselme ve kendi acentelerini açabilme olanağı sunuyor.

Sektörün bugünkü istihdam rakamlarına bakıldığına, faaliyet gösteren 63 sigorta şirketi toplam 15 bin 468 kişiye istihdam sağlıyor. Bunun yanı sıra, sektörde ara eleman istihdamı sağlayan 16.386 acente, 85 broker ve 2.566 hasar eksperi bulunuyor. Her acentenin ortalama 3; her brokerin 15 ve her hasar eksperinin 2 kişiye iş olanağı sağladığı düşünüldüğünde sektördeki ortalama ara eleman sayısı 55 bin kişiye ulaşıyor. Ayrıca, sektörde, 117 sicile kayıtlı gerçek kişi aktüer ve 16.716 gerçek kişi Bireysel Emeklilik Aracısı da çalışıyor. Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV) Eğitim Birimi Yöneticisi Hamit Barış Taş, finans sektörünün içerisinde, gerek son yıllarda büyük artış gösteren yabancı sermaye oranı, gerekse Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde yeni çıkan mevzuatla gelişime açık bir altyapıya kavuşan sigortacılık sektörünün, istihdamı en çok destekleyecek sektörlerin başında geleceğine değiniyor.

Eğitim

Meslek eğitimi lise düzeyinde verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar Meslek Yüksek Okullarının ilgili bölümlerinde ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim alırlar.

Yayın: 10.07.2013 - Güncelleme: 05.04.2024 11:52 - Görüntülenme: 6964