T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - Fatih Atatürk Çağdaş Yaşam Çok Programlı Anadolu Lisesi

BİLİŞİM ALANINDAN MTOK (EK PUAN) İLE GİRİLEBİLEN ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ

BİLİŞİM ALANINDAN MTOK İLE GİRİLEBİLEN ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ

Yazımızda bilişim alanının devamı niteliğinde olan ve ek puan alarak girilebilen 4 yıllık mühendislik bölümleriyle ilgili bilgileri öğrebilirsiniz.

M.T.O.K NEDİR?

Öncelikle M.T.O.K kelimesinin ne olduğuna bir değinelim.

M.T.O.K, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının açılımıdır. M.T.O.K' un sisteme getirilmesiyle öğrenciler daha rahat olmuş durumdadır. Çünkü M.T.O.K' tan önce LYS puanıyla öğrenci alan (özellikle) mühendislik bölümlerinde meslek ve teknik lise öğrencilerinin girmesi çok zordu. Mesleki ve teknik anadolu liselerinde okuyan öğrencilerin mtok kontenjanı ile çeşitli mühendislik fakültelerine ek puan avantajıyla girebileceklerinin terimsel adıdır mtok. Katsayı kesintisi ile yıllarca hakları elinden alan meslek liseliler bu avantajın farkında olmalı ve bu fırsatı değerlendirmelidir.

Meslek ve Teknik liselerde okuyan öğrencilerin 9.sınıftan sonra meslek dersi sayısının artmasıyla LYS sınav konularını çoğunu ders olarak görmemesiyle Meslek ve Teknik liselerinde okuyan öğrencilerin geride kalması söz konusuydu.

M.T.O.K uygulamasının getirdiği yenilik bahsettiğimiz okullara sadece ilgili Mesleki ve Teknik kurumlarında mezun öğrencileri-n yerleşebilmesidir. Bunun sayesinde mühendislik bölümleri başta olmak üzere meslek ve teknik lise öğrencilere birçok bölümün önü açılmış durumda.           

 05-11-2019M.T.O.K bölümlerine normal lise eğitimi almış öğrenciler (Anadolu, düz, fen, sosyal bilimler lisesi vs....) seçim hakkı yapamazlar, tercih yapınca da M.T.O.K bölümlerini kazansalar bile bölümlerde okuma hakkı tanınmaz. Öğrenciler OBP(ortaöğretim başarı puanları) 0,12 ile çarpılır.

Bu fakültelere yerleşen öğrenciler eksik oldukları matematik ve fen dersleri için bir yıl intibak eğitimi alacaklardır. Bu fakültelerde eğitim daha çok uygulamaya dayalı olacaktır. 8 dönemlik eğitimlerinin son döneminde bu öğrenciler iş yeri eğitimi alacaklardır.

Bilişim Alanında Hangi Bölümler Tercih Edilmelidir? 

Mesleki ve Teknik lisesinden mezun olan öğrenciler bölümlerin ayrılan kontenjan sayılarına göre yerleştirilir. Eğer kontenjanların boş kalmasıyla diğer ortaöğretim kurumlarından tercih eden öğrenciler bu boş kontenjanlara yerleştirilecektir.

Bilişim Teknolojileri alanı mezunu öğrenciler aşağıda tabloda yazan 4 yıllık bölümleri tercih edebilirler;

  • Adli Bilişim Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4
  • Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4
  • Bilişim Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4
  • Biyomedikal Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4
  • Yazılım Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4

 Gelelim yukarıdaki 6 bölümlerden her birini açıklamaya..

 ADLİ BİLİŞİM MÜHENDİSLİĞİ 

İnternet üzerinden işlenen suçlar gün geçtikçe ilerliyor ve bu sırada ise Adli Bilişim Mühendislikleri işe atılıyor. Bu suçları işleyen şahısların bulunmasına ve suçların engellenmesi için çalışacak. Bu alanı başarıyla bitiren öğrenciler hem yazılım hem de donanım olarak siber savunma konularında bilgili ve yetkin bir birey olacaktır.

Ayrıca bu alanda okuyan öğrenciler hem bilgisayar hem de yazılım mühendisliği alanında iş sahibi olabileceklerdir. Adli Bilişim Mühendisliği öğrencileri parmak izi, iris, avuç izi gibi biyometrik sistemlerden anlayan kişiler olarak yetiştirilir.

İş İmkanları ;

Adli bilişim mühendisliği hem ülkemizde hem de yurtdışında önü açık bir bölüm. Yıllar geçiyor ve teknolojide hızla gelişiyor ve bu nedenle internette güvenlik için bu bölümden uzmanlara ihtiyaç vardır. Günümüzde devletler siber suçlarla mücadele birimleri kurmakta ve bu bölümden mezun olan öğrencilerin sadece özel kurumlarda değil kamu kurum ve kuruluşlarda iyi bir kariyer yapabileceklerdir. Ayrıca geleceğin mesleği olarak da adlandırabiliriz çünkü giderek internet kullanımı, siber suçlar artmaktadır.

Eğitim;

Adli bilişim mühendisliği bölümü öğrencileri genel olarak eğitimlerinin ilk ve ikinci yıllarında meslek dersleri almaktadır. Öğrenciler "yazılım mühendisliğinin temelleri, algoritma ve programlama, bilgisayar bilimlerine giriş, ayrık yapılar, nesne tabanlı programlama, veri yapıları, programlama dilleri, mantık devreleri ve mikroişlemci programlama gibi dersler eğitimi verilecektir.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ 

Donanım ve yazılım alanında algoritmik bir sistem çatısında iş yapan mühendislik dalıdır. Bunun yanı sıra ekonomik, teknolojik, bilimsel ve sosyal alanlarda karşılaşılan problemlere çözüm arar. Dört konuya değiniyeyim; teori, soyutlama, tasarım ve pratik. Teori, hesaplama konusunun matematiksel ve bilimsel altyapısını sağlar. Soyutlama algoritmaların, veri yapılarının, donanım mimarisinin modellenmesi prensiplerini içerir.

05-11-2019Bilgisayar Mühendisliği programları temel bilimler, temel mühendislik, sosyal bilimler ve bilgisayar bilimleri derslerini içerir.

Bu bölümde okuyan son sınıf öğrencilerin yaratıcılıklarını, bilgi ve zekalarını en son teknoloji ile birleştirerek bitirme projesi hazırlar.

Eğitimi; Bilgisayar Mühendisliği bölümü 4 yıldır, bu eğitimi bitirenler bilgisayar mühendisi unvanını alırlar. 2009'da, ABD'de yeni mezun bir bilgisayar mühendisinin ortalama yıllık maaşı 61.738$'dır.

Kamu bilgisayar mühendisi maaşları 2018 yılında ise 4.000 TL ile 5.500 TL aralığında değişkenlik göstermektedir. Göreve yeni başlayan bilgisayar mühendisleri 4.000 TL civarında maaş alır iken daha uzun yıllar kamuda görev yapmış olan bilgisayar mühendislerinin maaşları da biraz daha fazladır. Temmuz 2018 de ki son zamla 1/4 derecesindeki mühendisin maaşı 5.204 TL'ye çıkmıştır.

 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALANINDA ÜNİVERSİTELER :

  • Ortadoğu Teknik Üniversitesi
  • Boğaziçi Üniversitesi 
  • Koç Üniversitesi 
  • Bilkent Üniversitesi
  • İstanbul Teknik Üniversitesi
  • Galatasaray Üniversitesi
  • Yıldız Teknik Üniversitesi
  • TOBB Üniversitesi
  • Özyeğin Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi

 BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

Bilişim Sistemleri Mühendisliği okuyan öğrencilerin mezun olduklarında, bilgi işlem ve bilgi iletişim ağının altyapısını oluşturma, geliştirme, işletme ve yönetme işlerinin yanında bilgisayar donanımı ve yazılımı alanlarında görev yaparlar. Ve uygulama, geliştirme, ağ bağlantısı ağırlıklı projeler üretirler.

 05-11-2019Aslında bilgisayar mühendisliği ve bilişim sistemleri mühendisliği birbirine yakındır. Ama bilişim sistemlerinin amacı organizasyon ve bilgi sistemidir. Bilişim sistemleri organizasyon bir amaç, hedef ve hizmet bilgi teknolojisinin kullanımına odaklanır.

Hem Bilgisayar mühendisliği ve bilişim sistemleri mühendisliği ayrı bir lisans programlarıdır. Ortak noktaları ikisinin de teknolojiden büyük ölçüde faydalanmaları.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler; 

-Fikirlerini başkalarına aktarabilme ve insanları ikna edebilmesi

-Yerinde kararlar alabilme ve plan yapabilme yeteneğine sahip olması

-Matematik ve sosyal bilimlere ilgi duyması

-Ekip çalışması yapabilmesi

-Araştırma, planlama ve uygulama yeteneğine sahip olması

-Dikkatli, sabırlı ve yaratıcı olması

-Teknolojiye karşı ilgi duyması

-Yeniliklere ve gelişmelere açık olması

-Hızlı sayısal düşünme gücüne ve zihinsel yeteneğe sahip olması

-Çok yönlü ilişkiler kurabilme mantığına sahip olması gerekir.

  Bilişim Sistemi Mühendisleri, bir kurumda tüm bilgisayarla yapılan işlerinin koordine edilmesini, planlanmasını, gerekli donanım ve yazılımların satın alınıp kurulmasını, bakımının yapılmasını, iletişim şebekesinin kurulmasını, sistem mimarisini geliştirebilecek, sistem standartlarını belirleyecek ve farklı bilişim sistemlerini yapabilecek yetenekte mezun olurlar.

 BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ 

 05-11-2019Biyomedikal Mühendislik denince akla zaten "medikal"den bilim, sağlık alanından çalışmalar geliyor. İşte bu bölüm tıp ve biyoloji gibi yaşayan organizmayla ilgilenen bilimlerle, mühendislik, matematik, fizik gibi fen alanındaki bilimlerin birleşiminden oluşan çalışma alanıdır. Biyomedikal Mühendisleri görev aldıkları alanlarda tıbbi cihazların, sistemlerin, insan vücuduna destek olan makinelerin tasarım, üretim, işletme, bakım/onarım ve kalibrasyon faaliyetlerinde bulunurlar ve bu faaliyetleri sağlık hizmeti veren kurumlar bünyesinde örgütleyip yönetirler.

Günümüzde Biyomedikal mühendislerinin yüksek teknolojili medikal cihaz üretme, fizyolojik ölçümler için yeni ve verimli metotlar geliştirme, medikal veri/sinyal işleme ve analiz etme, yapay organlar geliştirme vb. uygun gelişmelerisağlık sistemine sunma gibi sorumlulukları bulunmaktadır.

 Biyomedikal Mühendisliğin uğraş alanı, genelde biyolojik sistemlerin, özel olarak da üst düzeyde organize olmuş, karmaşık bir sistem olan insan vücudunun bileşenlerinin yapılarını, çalışma biçimlerini ve etkileşimlerini anlamak ve işlevsel bozukluklarını belirleyip gidermek için gerekli araç, cihaz ve sistemlerin geliştirilmesidir.

İş İmkanları;

•Hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşları

•Üniversiteler

•Tıp araştırma merkezleri

•Tıbbi cihaz ve malzeme üreten, satan ve satış sonrası destek veren kuruluşlar

•İlaç endüstrisi

•Sağlık kuruluşlarının bilgi-işlem birimlerinde çalışabilirler.

 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

05-11-2019Yazılım mühendisliği, tıpta ki elektronik aletler, bankalardaki elektronik işlemler(bankacılık), mühendislikten, sosyal bilimlere, telefon iletişim işlemlerinden(telekomünikasyon), grafiksel çalışmalarda vs... Kısacası tüm alanlarda yazılım problemlerini disiplinler arası bir çalışma ile çözümler.

Bu nedenle yazılım ürünü geliştirilirken önemli olan analiz ve tasarım süreçlerine ayrıntılı olarak odaklanılır; kodun yazılması, test edilmesi ve ürünün sürekliliğinin sağlanması aşamaları teorik olarak aktarılır. Ayriyeten öğrencilerin 40 iş günü yazılım stajı yapmak zorundadır. Analitik düşünme becerisine sahip, mantık yürütebilen, yaratıcı, tasarımcı fikirlere sahip ve ekip çalışmasına öncülük veren bireyler bunları temel hedef olarak görmelidir.

 İş İmkanları;

Yazılım mühendisleri, şirket veya bir kurumda imza yetkisi biri olarak şirket veya kurumların ihtiyaçlarını gidermede, iş çözümleri üretmede, yazılım yürütme konusunda deneyimli olacaklardır. Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler; sistem analisti, sistem mühendisi, tasarım mühendisi, web tasarım ve program uzmanı, bilişim teknolojileri uzmanı, uygulama programcısı olarak her kurum ve kuruluşlarda görev yapabileceklerdir.

Programdan mezun olacak yazılım mühendisleri, bilgisayarın kullanıldığı herhangi bir endüstri dalında, sistem ve bilgisayar ağları konularında modern bilgilere sahip ve yazılım alanında herhangi bir ölçekte proje tasarımı yapabilecek, bu projeleri uygulamaya geçirebilecek, test adımlarını başarıyla gerçekleştirebilecek özelliklere sahip olacaklar. Böylece önümüzdeki yıllarda ülkemize ihtiyaç duyulan geleceğin programcıları olarak yetiştirilmektedirler.

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ

Adından da anlaşılacağı üzere elektrik ile elektronik ve haberleşme mühendisliğinin birleşiminden oluşan daldır. Elektrik devreleri, elektrik iletimi ve dağıtımı, elektrik üretimi ve de elektrikli aletlerin proje ve çalışmalarının geliştirilmesi ve uygulama-ya dökülüp ortaya ürün çıkaran bir mühendisliktir. Bu alanda eğitim görmüş, mezun olan, uzman kişilere elektrik mühendisi denir.

 05-11-2019Peki elektrik mühendislerinin görevleri nelerdir?

  • Doğal veya yapay kaynaklardan elektrik üretimi sağlamak
  • Analog ve dijital ortamlı sistemlerin yapımı, bakımı, onarımı, işletilmesini sağlamak
  • Tıbbi elektronik cihazların tasarım, güvenlik ve bakımıyla ilgilenmek
  • İletişim ve haberleşme sistemlerinin geliştirilmesi
  • Yapım merkezinden tüketim merkezine kadar enerjinin iletimini sağlamaktır...

Eğitim; 4 senelik (hazırlık hariç) mühendislik fakülteleri veya teknoloji fakültelerinde derslik ve laboratuvarlarda eğitim alırlar.

Birinci sınıfta "elektriğe giriş, programlama, malzeme bilgisi" dersleri ile alana giriş yaparlar.

Eğitim formasyonu alacak mezunlar, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Teknik, Endüstri Meslek, Anadolu Meslek Liselerinde ve Mesleki Eğitim Merkezlerinde ilgili bölümlerde "Teknik Öğretmen" olarak görev yapabileceklerdir. 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.11.2019 - Güncelleme: 05.04.2024 11:56 - Görüntülenme: 23277
  Beğen | 35  kişi beğendi